Jag tycker om allt inom trädgård – design, anläggning, odling, plantering, skötsel
Jag har under många år jobbat mycket i mina egna trädgårdar, och sedan oktober 2023 går jag en utbildning till Kvalificerad Trädgårdsanläggare på Akademi Båstad YH.
Bilder från kursen Markbyggnad – Hårdgjorda konstruktioner, februari 2024
Det var ett sjunkhål i asfalten och kantstenarna hade sjunkit ner så jag lagade hålet och la om kantstenen. Jag byggde en sarg i trä för att jorden skulle hållas på plats och inte rinna ner i ån när det regnar. Jag gjorde nya växtbäddar där jag blandade upp den befintliga lerjorden med lite torv, ormbunken fick vara kvar och sedan planterade jag skuggväxter, framförallt olika sorters funkia.
Till köksträdgården har jag med hjälp från Niclas svetsat egendesignade höga bågformade spaljéer av armeringsjärn och armeringsnät. På spaljéerna växte det björnbär och ärtor i somras. I mitten har jag murat en rondell av tegel och där har jag planterat en röd klätterros.
För att få bort lite 'skolgårdskänsla' från den rektangulära gårdsplanen har jag lagt stenen i ett kurvigt avslut mot trädgårdsgången. Jag har återanvänt befintlig gatsten.
Det blev bra rent visuellt, men jag är medveten om att markarbetet är slarvigt utfört.
Här har vi en spännande rabatt i olika rosa och röda toner som blommar hela sommaren, den kommer att bli älskad av pollinatörerna.
Många av bladen och strukturerna är vackra även utan blomning. Rabatten är dessutom vacker på vintern pga de städsegröna idegranskloten och prydnadsgräset som håller sig grönt och fint, och flera av perennerna kommer att ha en fin form även när de har torkat. Ett extra plus är att kunden kommer att få massor med goda, nyttiga minikiwis att äta.
Rabatten är i söder med skyddat läge och många soltimmar. Jorden är lerjord/brunjord och den är näringsrik och fukthållande, normalt-högt pH, hyggligt dränerad.
Kunden är intresserad av att testa gränser därför är några av växterna inte självklara överlevare pga zon/härdighet, de växterna kan behöva lite extra omsorg.
VÄXTLISTA PÅ SVENSKA
Bourbonros
Purpurkvanne
Glansmiskantus
Japansk idegran
Kameleontbuske
Minikiwi
Alunrot
Solhatt
Hällveronica
Läkerudbeckia
Stjärnflocka
Kryptokula
Den här rabatten är en riktig vitaminkick med pigga färger i gult och orange och med intressanta höjdvariationer.
Buskarna har olika blomningsperioder; hybridtrollhasseln blommar tidigt på året, avlöses av forsythian, sedan trädgårdsazalean och slutligen trädgårdstoken, vilket ger en mycket lång och utspridd fägring. Perennerna har det soligaste läget, blommar nästan hela sommaren och kommer att locka många pollinatörer.
Många av bladen och strukturerna är vackra även utan blomning. Rabatten är dessutom vacker på vintern pga de städsegröna pelar-enarna och tujorna, de vintergröna sockblommorna och prydnadsgräsen som håller sig fina, plus att perennerna kommer att ha en fin form även när de har torkat.
Långsidan på rabatten är mot öst och kortsidan mot söder, vilket ger ett sol/halvskuggigt läge med mest sol i södra änden.
Jorden är morän/podsol, väldränerad och ganska torr, näringsfattig med lågt pH.
VÄXTLISTA PÅ SVENSKA
Trädgårdsazalea
Pelar-en
Klottuja
Trädgårdstok
Hybridforsythia
Hybridtrollhassel
Tuvrör
Tuvtåtel
Höstälväxing
Trädgårdssolbrud
Strålrudbeckia
Sockblomma
Vi anlitade en grävfirma, betongbil + en som hjälpte oss att jämna till betongplattan och en firma som limmade pool-linern, resten gjorde vi själva förutom VVS- och elinstallation. Jag designade allt men jag måste erkänna att mitt ex kollade upp regler och gjorde mer än jag på själva bygget (han är också hobbyhantverkare).